We transformeren de processtappen om van
afval grondstof te maken. Door de investeren
in het ontwikkelen en realiseren van nieuwe
technologieën, door partijen aan te trekken
die hun technologie op de campus schalen,
door partijen aan te trekken die hun al
ontwikkelde technologie hier voor het eerst op
grote schaal op het industriepark toepassen
of door het ontwikkelen van nieuwe
technologieën in de onderzoekscentra

Loek Radix is directeur van Chemelot, dat zich inzet voor de transitie naar een circulaire, duurzame en volledig klimaatneutrale chemiesite.

Chemelot heeft ontwikkelingsplannen. Waarom?
In 2016 werd de visie Chemelot 2025 bekend met daarin de ambitieuze doelstelling om uit te groeien tot de meest veilige, meest duurzame en meest concurrerende chemie en materialensite van Europa in 2025. Om deze visie verder te concretiseren is het Masterplan Chemelot 2030 ontwikkeld. Dit strategisch plan is de uitwerking op het gebied van ruimte en logistiek op de site en de Haven Stein.
We werken toe naar een klimaatneutrale site in 2050 en willen ook dan de maatschappelijk verantwoorde groeimotor voor economie en werkgelegenheid in de regio zijn. Om onze ambitie te realiseren, moeten we duurzamer omgaan met ruimte en transport op de site.


Wat zijn de plannen?
In het Masterplan Chemelot 2030 staan de stappen omschreven om ruimte vrij te maken voor nieuwe circulaire bedrijven en faciliteiten; de opslag en toevoer van grondstoffen te verduurzamen; het transport op en rond de site ook in de toekomst efficiënt, duurzaam en veilig in te richten, en de bereikbaarheid van de site te waarborgen. Wie is hierbij betrokken?
Het Masterplan is opgesteld in samenwerking met de bedrijven op de site, de Provincie Limburg en omliggende gemeenten. De ontwikkelingen sluiten aan bij de gemaakte klimaatafspraken en de overheidsplannen op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau.