Wie fossiele energie wint, moet de CO2 weer
in de bodem stoppen’
Politieke keuze om gasvelden in productie te houden of niet.
Je pleitte er laatst op LinkedIn voor in Groningen gas te blijven winnen en de CO2 terug in het veld te pompen. CCS in Groningen. Je durft.
„Uit het gebied hoor ik wel eens: rot op met je CO2-opslag. Maar ik blijf het zonde vinden om het Groningenveld te sluiten, want er zit nog heel veel gas in. En wat is het alternatief? Kijk naar het NortH2-project [een plan voor de bouw van enorme windparken en ‘groene’ waterstoffabrieken in het noorden, van onder meer Shell en Gasunie]. Dat gaat ons als maatschappij miljarden kosten.
„Stel dat je per jaar nog 2 miljard kuub Gronings aardgas zou winnen [de helft van nu]. Je maakt er in een fabriek waterstof van en de CO2 die daarbij vrijkomt, stop je ter plekke weer in de bodem. Dan blijft de druk in het veld precies gelijk, zodat er geen risico is op extra aardbevingen. Dan kan je voor een kwart van de kosten van NortH2 dezelfde hoeveelheid CO2-neutrale waterstof maken. En dat kun je leveren wanneer het nodig is, zonder dat je afhankelijk bent van de wind.
„Ik vind het jammer dat die opties niet vergeleken worden. Je moet de sleutel van het veld aan de Groningers geven, met een goed uitgewerkt plan. De aardbevingen kunnen in theorie erger worden; die onzekerheid kun je aanzienlijk verkleinen door de druk in het veld wat te verhogen, door er CO2 of stikstof in te pompen. Dat kan alleen als je de putten openhoudt.”
Hoe groot acht je de kans dat dit plan geaccepteerd wordt?
„Nul komma nul-nul-nul. De overheid, de bedrijven, de bewoners, iedereen wil van het Groningenveld af.”
Maak jouw eigen website met JouwWeb