Tata Steel wordt door de overheid verplicht sneller werk te maken van het verminderen van schadelijke uitstoot. De hoogovens in IJmuiden krijgen per direct te maken met strengere milieueisen, meer onderzoek en controles. Bij Tata denken ze echter dat al ingevoerde of geplande maatregelen voldoende zullen zijn. Omwonenden zijn zwaar teleurgesteld in de 'boterzachte' aanpak van het kabinet.

De nieuwe milieuregels voor Tata Steel in IJmuiden moeten ervoor zorgen dat de leefbaarheid in de regio IJmond verbeterd wordt. De uitstoot van schadelijke stoffen moet verplicht omlaag.

Dat schrijft staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Door de regels zal Tata eerder dan het zelf van plan was de productielijnen moeten aanpassen, is het idee. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam in september met een schokkend rapport. Dat concludeerde dat de stofregens die neerdalen in de omgeving van het staalbedrijf  een 'ongewenst effect' kunnen hebben op de gezondheid van kinderen. Vooral in Wijk aan Zee is de hoeveelheid schadelijke deeltjes groot.

Kankerverwekkend

Volgens de nieuwe regels moet de uitstoot van lood versneld omlaag. Die moet 70 procent minder zijn eind 2023. In Tata's eigen plannen zou dat pas in 2025 worden gehaald.

De uitstoot van kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) moet 50 procent minder worden in 2022. Dit was in de plannen van Tata zelf 30 procent.

De Rijksoverheid en de provincie Noord-Holland hebben harde afspraken gemaakt met Tata, zo zegt de staatssecretaris.

Het RIVM moet volgend jaar gaan onderzoeken of er sprake is van minder neergedaald stof in de omgeving. Onder meer Wijk aan Zee dat pal naast het complex van Tata ligt, heeft daar veel last van. Ook de andere vervuiling wordt volgens de nieuwe regels scherper gecontroleerd. 

Baas Tata: 'Wat wij nu doen is het hoogst denkbare tempo.'

Waterstof duurt lang

Tata Steel kondigde afgelopen maanden aan versneld werk te maken van het ombouwen van de fabriek. Daarbij moeten de hoogovens niet meer met steenkool of aardgas worden verwarmd maar met behulp van waterstof.

Daarmee moet de uitstoot op termijn vrijwel geheel verdwijnen. In 2030 zou een van de twee hoogovens zijn vervangen en in 2050 zou vrijwel alle uitstoot moeten zijn verdwenen. Maar dat duurt de staatssecretaris te lang.

Tata 

Directeur Hans van den Berg van Tata Steel in IJmuiden zegt dat het gaat lukken om aan de nieuwe regels te voldoen. "Voor het verminderen van de uitstoot van lood en PAK's zijn al aanpassingen gedaan. Of gaat dat op korte termijn gebeuren."

Tata zegt continu in overleg te zijn met het ministerie en met de provincie en denkt niet dat er met de huidige aanscherping van de regels extra inspanningen nodig zijn.  

Omwonenden

Omwonenden zijn zwaar teleurgesteld in waar de staatsecretaris nu mee is gekomen.  Volgens Hans Dellevoet van de dorpsraad in Wijk aan Zee  zijn het 'boterzachte beloftes die moeilijk te meten zijn'. "En het wordt eerst nog erger voordat het beter wordt."

"Veel beloftes zaten er al aan te komen", zegt hij. "Dat de cokesgasfabriek tot 2030 open blijft is voor ons onacceptabel. Dat is een middeleeuwse techniek."

Van den Berg zegt begrip te hebben voor de omwonenden. "Die willen dat alles vandaag is aangepast. Maar wat wij nu doen is het hoogst denkbare tempo."